Autoloze zondag

Op zondag 22 september 2024 is al het gemotoriseerde verkeer verboden van 9.30 tot 19 uur in Ukkel en alle andere Brusselse gemeentes.
 Aanvragen voor uitzonderlijke toelatingen (particulieren en bedrijven) moeten uiterlijk op vrijdag 13 september 2024 ingediend zijn.

Autoloze zondag

Ingediend op wo 21/08/2024

Op zondag 22 september 2024 houden de negentien gemeentes een nieuwe editie van "Zonder Auto Mobiel In De Stad"! Zoals elk jaar mogen motorvoertuigen (ook elektrische voertuigen en voertuigen op LPG) van 9.30 tot 19.00 uur niet rijden in Ukkel en in alle gemeentes van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Mogen wel rijden op 22 september 2024: het openbaar vervoer, taxi’s die op hun dak uitgerust zijn met een lichtbak, hulpdiensten, voertuigen van openbaar nut, autobussen, het diplomatiek korps, personen met beperkte mobiliteit (die hun speciale parkeerkaart voor gehandicapten zichtbaar in hun auto moeten leggen) en mensen die in het bijzonder voor hun beroep een toelating aangevraagd hebben bij het gemeentebestuur en die hun toelating duidelijk zichtbaar achter hun voorruit plaatsen.

Behoudens prioritaire voertuigen mogen verplaatsingen niet gebeuren tegen snelheden hoger dan 30 km/uur. Het verkeer in woonerven is beperkt tot 20 km/uur. Op deze dag is de straat nog meer dan anders van iedereen. Alleen door het verkeersreglement na te leven kan de veiligheid van iedereen gewaarborgd worden. Politiepatrouilles zullen erover waken dat deze bepalingen nageleefd worden. Elke overtreder stelt zich bloot aan de wettelijk voorziene sancties.

Bent u een voetganger?

Wandel op de trottoirs, behalve in straten die volledig afgesloten zijn voor het verkeer voor feestelijke activiteiten.

Je bent een fietser

Volg de normale rijrichting, de voorrang van rechts en de verkeerslichten. Stop aan zebrapaden en hou je plaats op de weg! Wie jonger is dan 9 jaar en op een kleine fiets rijdt mag op het trottoir rijden. Kijk wel uit voor voetgangers!

Voor 9.30 uur en na 19 uur?

Wij verzoeken alle weggebruikers om rekening te houden met straten die voor 9.30 uur afgesloten zijn om bepaalde activiteiten te installeren en om extra voorzichtig te zijn na 19 uur, zodat iedereen opnieuw kan wennen aan het autoverkeer.

Openbaar vervoer

Zoals elk jaar werkt de MIVB mee aan een stad die herademt: de MIVB is op deze dag gratis en rijdt volgens de dienstregeling op zaterdag. Lijnen met meer succes hebben een nog hogere frequentie.

Hoe een toelating aanvragen?

Je kan een toelating, samen met een rechtvaardigingsstuk, aanvragen via e-mail naar  autolozedag@ukkel.brussels of in het Administratief Centrum van Ukkel ( Stallestraat 77 – Toren A - 3e verdieping). Deadline om een toelating aan te vragen: vrijdag 13 september 2024.

Waar je toelating afhalen?

De toelatingen moeten afgehaald worden in het Administratief Centrum. Ze worden niet met de post opgestuurd. Er is een permanentie van maandag 9 tot vrijdag 20 september van 9.00 tot 12.00 uur en van 14.00 tot 16.00 uur. Er wordt een avondopening georganiseerd op donderdag 19 september van 17.00 tot 19.00 uur.

Meer info:  02/605.18.95 ou 96 (vanaf maandag 9 september).

""