De Dienst Mobiliteit en de Wegendienst slaan de handen in elkaar om de Ukkelse openbare ruimte ook voor tweewielers aan te passen.
- Fietspremie
- Fietsbogen
- Fietsboxen
- Deelfietsen en fietsverhuur
- Elektrische deelsteps
- BYPAD - Fietsplan
Fietspremie
De gemeenteraad heeft op donderdag 24 februari 2022 unaniem de vernieuwing goedgekeurd van de toekenning van premies voor deaankoop:
- van een elektrische fiets,
- een elektrische aanpassingskit voor fietsen,
- een elektrische bakfiets
- of een bakfiets.
De premie werd vastgelegd op € 250. Deze zal uitgereikt worden onder de vorm van bij de Ukkelse handelaars of cultuurcheques. Er wordt slechts één premie toegekend per gezin dat in Ukkel woont. Deze maatregel ligt in de lijn van een van de doelstellingen van het gewestelijk mobiliteitsplan Good Move, meer bepaald om het gebruik van de fiets tegen 2030 te verviervoudigen. consumptiecheques
Hoe vraag ik een premie aan?
U moet via e-mail of op papier bij de dienst Mobiliteit een dossier indienen dat bestaat uit de volgende documenten:
- het aanvraagformulier;
- een kopie van de gedetailleerde factuur van de aankoop (max 3 maanden na aankoop);
- het betalingsbewijs van dit goed (enkel kopie kassaticket of overschrijving);
- homologatiecertificaat of document waaruit het vermogen van de motor blijkt (max 250W of 25 km/h)
Formulieren en reglement
- Aanvraagformulier voor de premie voor een elektrische fiets
- Reglement en voorwaarden voor de toekenning
Contact
Fietsbogen
In het kader van het Gemeentelijk Parkeeractieplan wil de gemeente Ukkel minimaal 100 fietsbogen per jaar plaatsen. Deze oplossing maakt veilig parkeren voor korte duur mogelijk.
De gemeente installeert hiervoor regelmatig bogen in de buurt van centra waar veel verkeer is, zoals:
- scholen,
- crèches,
- handelszaken,
- sport- en cultuurcentra,
- of in het kader van projecten voor de herinrichting van de openbare ruimte.
Het basisprincipe van de plaatsing is dat de bogen binnen de 5 meter van een voetgangersoversteekplaats worden geplaatst, aangezien parkeren er verboden is. Deze plaatsing zorgt ervoor dat de voetgangers veilig kunnen oversteken omdat het zicht voor de voetgangers op die manier wordt vrijgemaakt. De bogen worden naar gelang dat nodig is per 2 of per 4 geplaatst.
Er zijn om en bij de 500 fietsbogen beschikbaar voor het publiek op het grondgebied Ukkel.
Zijn er nog geen fietsbogen in uw straat?
Dien een aanvraag in bij de dienst Mobiliteit.
Contact
Fietsboxen
In het kader van haar fietsbeleid en om het gebruik van de fiets aan te moedigen, heeft de gemeente besloten om fietsboxen ter beschikking te stellen voor de inwoners.
Elke box heeft plaats voor 5 fietsen en biedt Ukkelse fietsers de mogelijkheid hun fiets op een veilige manier te stallen.
Sinds 1ste januari 2021 staat parking.brussels in voor het uitreiken en het beheren van abonnementen voor fietsboxen.
Waar kunt u de fietsboxen vinden?
Bent u fietser en bent u geïnteresseerd in een plaats in een fietsbox? Wil u weten waar er fietsboxen zijn? Ga naar het platform van cycloparking.brussels. U kunt ook:
- u aanmelden;
- en een nieuwe locatie voorstellen.
Deelfietsen en fietsverhuur
Hebt u geen fiets en huurt u er liever een? Dit zijn de verschillende mogelijkheden voor deelfietsen in Brussel:
- heeft stations in het hele Brussels Hoofdstedelijk Gewest en in het noordelijke deel van de gemeente Ukkel. De fietsen kunnen zelfs uitgerust worden met een Villo! elektrische aandrijving.
- De maken het mogelijk om uw reis per fiets voort te zetten nadat u de trein genomen hebt, en om bij terugkomst de fiets terug te plaatsen voordat u weer op de trein stapt. U zal ze dus aan elk station Blue-bikesvinden
- De elektrische of Billy fietsen zijn vrije vloot, dat wil zeggen dat u via de smartphoneapplicatie de fiets kunt lokaliseren en reserveren voor uw rit. Als uw rit erop zit, parkeert u de fiets waar u wil, met respect voor de andere de JUMP fietsen (Lime) gebruikers.
- De fietsenverhuur of van CyCLO biedt een systeem voor langetermijnverhuur, voor minimum 1 dag of 1 maand. Swapfiets
Elektrische deelsteps
De aanwezigheid van deelsteps in de openbare ruimte in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wordt geregeld door de ordonnantie van 29 november 2018 betreffende het delen van vrije vloot vervoersmodi die een alternatief zijn voor de auto.
Hoewel deze voortbewegingstoestellen nieuwe en gewaardeerde mobiliteitsoplossingen bieden, mogen ze niet zomaar overal worden geparkeerd. Om te zorgen voor een goede verdeling van de openbare ruimte en de veiligheid van de zwakke gebruikers moeten zij op het trottoir worden geplaatst, waarbij een breedte van 1,50 m vrij moet blijven voor de doorgang van de voetgangers.
Bovendien mogen zij in geen geval de toegang tot de voetgangersoversteekplaatsen belemmeren of geplaatst worden in toegangszones voor het openbaar vervoer. Bij een overtreding kunnen deelvoertuigen van de openbare weg worden gehaald en kan de exploitant beboet worden.
Denk eraan dat men met een elektrische step verplicht gebruik moet maken van fietspaden indien die er zijn. Als er geen zijn, dan moet de weg worden gebruikt. Hun snelheid is beperkt tot 25 km/u.
Momenteel zijn de verschillende operatoren met een vergunning in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest: